Viable system MODEL

Het Viable System Model in de praktijk bij Yunio jeugdgezondheid Achterhoek, door Wilma Heesen (directeur).

De taal van het Viable System Model, door Nico Groen

WAT iS Viable system?

Het Viable System Model (Stafford Beer, 1979) helpt mij al 40 jaar om onbevangen naar organisaties te kijken. En om snel te doorzien wat er aan de hand is. Door de hoge complexiteit en vari√ęteit van het model overleefde het vele management-hypes. De logische eenvoud van vorm en taal maken het heel praktisch bruikbaar. Voor een diagnose, voor het kiezen van positie, voor het bedenken van handelingsalternatieven, of voor het inrichten van een organisatie. Voor een kerk, een ziekenhuis, of een machinefabriek.

Een vraagstuk bekijken door de bril van het VSM? Eindelijk begrijpen waarom mensen die goed willen soms zo slecht samen kunnen werken? En eens een andere oplossing bedenken dan een nieuwe structuur?

Viable Systems spreekuur!

Twee uur online samen aan je vraagstuk werken kan nu heel eenvoudig. Via de button kun je in mijn agenda kijken en kun je snel een Google Meet-gesprek vastleggen.

Ken je het model nog niet? Dan leer ik je de basis ervan aan de hand van de casus die je voorlegt. Dan zijn we meteen met jouw vraagstuk bezig, maar leer je tegelijkertijd de taal van het model. Spreekt vanzelf dat het dan wat meer tijd kost, maar jouw inhoud komt meteen op tafel.